Hoppa till sidans innehåll

Årskrönikan 2019

31 DEC 2019 14:40
Nu har jag knåpat ihop ”årskrönikan 2019 från A till Ö”. Ta plats i den skönaste fåtöljen, häll upp ett glas julmust och ta med några pepparkakor. Läs krönikan i lugn och ro, den handlar om succéer och fiaskon, segrar och förluster.
  • Uppdaterad: 31 DEC 2019 14:40

 

Årskrönikan 2019

-från A till Ö-

Alexandersson Tove, först på denna lista också. Bragdguldet!, Jerringpriset?, 5 VM-guld, 1 EM-guld, 6 SM-guld, 1 Världscupseger totalt, 5 etappsegrar O-Ringen och 1 seger i Öppna DM för Ångermanland i SkidO på Skyttis efter troligen hennes ”fetaste” BOM under hela året.

Bästis i Skogslöparna 2019 heter Benjamin Näslund. Detta efter i första hand den 4:e plats han tog på sprint-SM i Hudiksvall, endast 2 sek från bronset. Hans fina säsong gav honom också en plats till juniorlandslagets läger i Turkiet. Som sagts, det kan bli något av den grabben.

Cuper och Camper är något som höjer träningsintensiteten med jämna mellanrum i klubben. Vintercupen med sex tillfällen med OKN, höstcupen med fyra olika nattdistanser, KM-cup på de KM-tävlingar klubben har och sommarcampen under större delen av sommarperioden.

DM tävlingarna under året dominerades av Skogslöpare. Bäst gick det på långdistansen i Härnösand. Där segrade klubblöpare i 15 av 23 klasser (74 % av segrarna var Skogslöpare). Ser man till alla fyra DM-distanser var 62 % av segrarna Skogslöpare. Imponerande!!!

Etthundrafemtioen Skogslöpare sprang minst en tävling under 2019. De fördelades på 90 vuxna och 61 ungdomar upp till och med 16 år. Vi är riktigt många som springer tävlingar och det roligaste är att det är så pass många ungdomar.

Friska Övik har varit och är en väldigt populär ol-aktivitet i Öviksområdet. Under året hade 604 personer registrerat 21147 stolpar. 118 personer registrerade samtliga 90 stolpar under året. Här finns säkert många nya orienterare vi borde hälsa välkomna till vår orienteringsklubb.

Gustav Bergman, förste svenske världscupsegrare på 23 år på herrsidan är stort, men det största han gjorde under året var när han fixade årets bästa tv-program. För visst var det riktigt bra TV då Gustav smög förbi både Norge och Finland och tog stafett VM-guldet till Sverige.

Himmelstalund i Norrköping var den perfekta centralorten för årets O-Ringen. Här trivdes många Skogslöpare under en fin sommarvecka i juli. Det firades både etappseger av Cecilia Fällström och totalseger av Ida Pauler. Dessutom lekar, troccacamper och div. ljug på träffar.

   

Innebandymatcherna mot OKN har spelats varje julafton de senaste 43 åren. Inför årets match hade jag spelat alla 42, men i år satte mitt knä stopp. Nu är nr.99 pensionerat och tröjan hänger i taket. Ingen fara på taket då yngste ”liraren” Liam Hälldal avgjorde på övertid.

 

Jocke testar kartor på Instagram (klicka här) och betygsätter orienteringskartor runt om i världen. Han sätter allra högsta betyg på O-Ringenområdet, Visarberget och Slåtterberget. Svåra sluttningar, stora höjdkanter, och magiska hällpartier. Ta dig ut och njut, det kommer att utveckla din ol.

Kott, kott, massor av kott plockades på Västerhusplantagen. Många var de medlemmar (vuxna och barn) som bidrog till de 107,5 säckar som nu mera är klubbrekordet för ett år. Allt detta ideella arbete innebar också ett mycket bra ekonomiskt tillskott till klubbkassan.

Lyckat ol-teknikläger i Stockholmstrakten under påskhelgen för flertalet av klubbens ungdomar. Att träna orienteringsteknik i detaljrik stockholmsterräng är verkligen utvecklande för all ungdom. Detta läger bidrog säkert till alla de fina resultat ungdomarna hade under året.

Micke Nilssons myrintervaller på Fäbodmyren väster om Västeralnö fäbodar. En gång är ingen gång, två gånger en tradition när tunga treminutersintervaller, korta ol-slingor, sprintrace samt längdhopp rakt ner i dyngmyrhålet görs på ett både roligt och träningsgivande sätt.

 

Nyritade fräscha kartor som Lennart och Stefan ritat under året i Köpmanholmen och Stubbsand. Två områden med riktigt hög klass på terrängen. Dessa två kartområden kommer klubben ha stor nytta av i många år framöver. Nästa års Nordiska går just i Köpmanholmen.

Orienteringsfusket slog världen med häpnad när kineserna stod som värd för militära-OS. Helt okända kineser stod på prispallen efter uppgjorda snitslade stigar, funktionärer som vinkade fram hemmalöpare m.m. Sunes fusk kändes rätt mesigt i förhållande till detta.

Prispallen H21E medeldistans på NM utanför Älvsbyn i Norrbotten. Guld Börje Pauler 30:00, Silver Hans Persson IFK Umeå 30:49, Brons Stefan Sjölund 32:29. Alla tre genuina Skogslöpare i grunden. Imponerande att våra ”gubbar” fortfarande visar sådan klass.

Qul var sång och dansnumret som tränings kommittén bjöd på vid 50-årsjubileet. Jonas Hälldals sång och Börjes, Benjamins, Jonas B, Oskars, Mickes, Eeros och Lennarts dansuppträdande höll någon sådär form av klass. Publiken sjön och jublade med i Rolandz klassiska paradnummer. 

Rovaniemi står som värd för Jukola 2020. Intresset verkar på topp från klubbens löpare att få springa orientering i midnattssolens land. Ingen som helst natt-orientering verkar locka även herr- och damveteranlag till start. Undrar om tomten kommer till start i sin hemmaterräng?

Sylvesterloppet har blivit ett trevligt sätt att avrunda året. Årets lopp är den sjätte i ordningen. Det finns tre olika banor 1 km, 2 km och 5 km. Man gissar sin tid i förväg och utifrån den tiden blir det omvänd jaktstart. Först upp på Åsberget vinner. Ett härligt initiativ av Troengs.

 

Trail Övik heter tävlingen numera som arrangerades för tionde gången i rad detta år. Traillöpning är för tillfället populärt och deltagarsiffrorna har ökat de senaste åren. På årets tävling deltog totalt 274 löpare. Nästa år kanske tävlingen har ett annat namn?

Ungern var landet som gällde under påsken för Torgnys resesällskap. Boende på Villa Farkas  i byn Magyarherteland några mil norr om staden Pecs. Ännu en plats likt tidigare påsk resor till Beli och Skrbina som man troligen aldrig kommer att hitta vägarna till igen.

Västeralnö fäbodar upplevdes än en gång som en fantastisk fin arena under vår Nordiska tävling. Klubben bjöd de tävlande på fina banor på en bra karta i härlig terräng. Detta kryddat med en labyrint orientering på arenan samt en prispall fint placerad framför en fin fäbod.

Wow vilket trevligt 50-års kalas Skogslöparna hade på Gnistan. Trerätters middag, allsång, prisutdelningar, gåvor från bl.a. kommunen och grannklubbarna, mannekängvisning av tidigare klubbkläder, framtidsblick i spå kulan samt avslutande sång och dans till Kasslers orkester.

XVIII stycken anmälda visade intresse för den banläggningsutbildning som startade under november. Här kommer det läggas träningar som ska springas nästa år. Träningar som förhoppningsvis kommer bli roliga = 3T (omväxling i Terräng, Teknik och Tempo).

Ynkligt att en kontroll ska sitta felplacerad på en SM-tävling 2019 och påstå att det inte påverkade resultatet något. Det är väl som att säga att klimatförändringen inte påverkat de vintrar vi har idag i jämförelse med de vintrar man själv upplevde för drygt 50 år sedan.

Zebra är mycket viktigt i vår sport, framför allt för de lite äldre deltagarna. Numera har kartskalorna förändras för HD-40 och äldre till 1:7500 i skog och 1:3000 på sprint. Vilket har uppskattats av de allra flesta äldre löparna som numera kan läsa kartan fram till kontrollerna.

Åttans sträckning från Älgstråket upp till Svarttjärn har fått bark på sig. Den oerhört steniga stigen går nu till och med att cykla på, samtidigt som det inte kräver lika mycket snö innan det går att börja spåra skidspåret om vintern. Åttan är Öviks bästa old school skidspår!

Äsch, så nära det var att klubbrekordet skulle slås på årets 25-manna. Chansen fanns ända fram tills det bara återstod ett par sträckor. Även andralaget sprang riktigt bra. 25-manna är en perfekt klubbstafett där klubben alltid fyller klubbussen för en rolig säsongsavslutningsresa.

Övikssprinten arrangerades för första gången i anslutning till vår Nordiska tävling i somras uppe kring Sörliden. Tror att Öviksprinten har kommit för att stanna. Sprint är en tävlingsform som kanske är den lättaste att slussa in nya tävlingsorienterare till vår fantastiska fina idrott.

 

 

Gott Nytt År!

Skribent: Lennart Strandberg

eventor.190 x47

webshop

swish

Samarbetspatners

Coop Hörnett

Nätraälven Stor

Näslunds friplant


 

Relaterad bild

Bildresultat för instagram

Postadress:
Skogslöparna - Orientering
Nordhemsvägen 41
89430 Själevad

Besöksadress:
Nordhemsvägen 41
89430 Själevad

Kontakt:
Tel: +460660376701
Fax: +460660376701
E-post: This is a mailto link

Se all info