Hoppa till sidans innehåll
0.9.142

SKOGSLÖPARNAS 5-DAGARS 2020, inget annat än en succé.

27 JUL 2020 21:54
Jag hade i våras en liten dröm som blev till en tanke som växte till en sann verklighet. Allt blev en verklighet tack vare en mängd Skogslöparkompisar som bidrog på en rad olika sätt.
  • Uppdaterad: 27 JUL 2020 21:54

Kartan: Kubbebasen + Seltjärn = Sant

Den 2 maj besökte Jens Westin och jag första gången Tällvattnet för att kolla upp terrängen och campingen. Vi såg direkt potentialen på de båda och beslutade omgående att här måste vi göra något, men hur skulle vi kunna få till något redan till mitten av juli månad? Vi sa till varandra att här måste vi få alla i klubben som kan något om kartritning att göra en rejäl punktinsats. Så vi fick vänta tills det blev snöfritt i området innan jag kallade de personer som kunde tänkas bidra på ett eller annat sätt. Så till Kristi himmelsfärds dag den 21 maj var vi hela 10 kartritare som samlades vid friluftscentralen för gemensam färd mot Kubbebasen. Ett starkt dagsverke på 10 timmar gjordes av Jens, Stefan, Leif, Arvid, Anton, Börje, Peter, Jonas B, Jonas H och jag. Dagen bjöd på kanonväder och vi hann med cirka 5 km2. Nu var grunden lagd för kartan som skulle bli den vi körde alla 5 etapper på. Lite orolig var jag att det skulle bli lite av ett ”lapptäcke” men så blev det inte. Tycker själv att kartan håller mycket hög klass och hörde knappt några klagomål från de tävlande heller. Kanon att vi som klubb kan fixa något liknande när det gäller kartritning, här kommer skogslöparandan in i högsta grad. Ett stort TACK till alla som bidrog med kartan.

Banorna: Trimtex-stafetten, Ultralång-KM, Medeldistansen, Långdistansen och Triathlon-KM

Tanken var att SKOGSLÖPARNAS 5-DAGARS 2020 skulle likna ett normalt O-Ringen som möjligt. Därför beslöt vi tidigt att vi skulle köra 5 etapper med en aktivitetsdag efter de tre första etapperna. Banorna lades av Arvid och Anton när det gällde Ultran, Jens fixade Lången och själv strängade jag de övriga etapperna. Som helhet fick banorna också högsta betyg av alla deltagare. Speciellt roligt att se att det även finns yngre Skogslöpare som tar ansvar för banläggandet.

Etapperna:

Trimtex-stafetten: Första sträckan var den kortaste (1,5 km) och här sprang de yngsta och äldsta löparna. Först in till växel kom Edvin Wester som skickade ut Emanuel Näslund i ledningen på den längsta sträckan (4,5 km). Då fältet var relativt hoptryckt efter första sträckan blev det många skiften under den andra sträckan. Först in till växel kom Hans Persson efter att han kom loss efter halva sträckan. Det speciella med denna stafett var att de som sprang andra sträckan växlade ut till två respektive tre löpare som löpte sista sträckan. Först ut på sista sträckan (3,0 km) gick Malin Sundeby, Emma Wiberg och Helena Forsberg. Fort gick det på sista sträckan men ingen kunde hålla Liam Hälldals tempo. Liam startade 3.30 min efter täten och efter ett mycket snabbt och säkert lopp kunde han komma först till målet och därmed kunde trion Arvid Nordström, Jonas Byström och Liam Hälldal titulera sig för Trimtex-stafett segrare

Resultat Trimtexstafetten 

Livelox

Ultralång-KM: Ultralång-KM hade inte arrangerats sedan 2011. Detta ville Arvid och Anton göra något åt. Och som dom gjorde det. Inget lämnades åt slumpen. Här hade tävlingen allt som önskades av en Ultralång distans. Terrängen passade perfekt då den till stora delar bestod av lättframkomlig tallmo med inslag av mycket tunga raviner som skulle passeras. Vätskekontroller med sportdryck och vatten var utplacerade på ett flertal ställen. Att banan sprangs som ett hemvändarpass från A till B med ett riktigt vad över Norra Anundsjöån innebar också lite spänning. Här hade banläggarna för säkerhets skull spänt en lina över ån som löparna kunde hålla sig i. Oskar Forsberg sa någonting om att senast han sprang ett Ultra var det Ultralång-DM för Ångermanland och då var det 18 löpare till start. Nu var det 77 st.!!!! som deltog. Ett fantastiskt antal då banorna höll riktiga Ultra längder. Här visade alla deltagare härliga kämpatakter.

Resultat

Livelox

Medeldistansen: Start och mål för denna etapp var förlagd till starten för den stora landningsbanan. Medeldistansen hade ungefär lika många kontroller som på Ultran fast banlängderna var betydligt kortare. Här blev det mera kontrollplockning med riktningsändringar. Terrängen inbjöd till hög fart då sikten oftast var god och underlaget mycket fint. En del av banorna gick i vad man skulle kunna kalla för ett ”skogssprintområde” Denna dag startade flest antal löpare. Hela 91 st. kom till start och det blev tajta resultat i många klasser.

Resultat

Livelox

Aktivitetsdagen: Flertalet tog chansen att åka till några av Anundsjös sevärdheter. Först besöktes Trolltjärns naturreservat där häftiga klippor gav fin utsikt över tjärnen. Hällmålningar på klipporna försöktes också tolkas av några. Därefter gick resan vidare till Stockholmsgatornas naturreservat. Här hade Stefan gjort en datorritad karta som flertalet hade med sig under den trippen. Under promenaden i ravinen stannade de flesta upp och fikade av medhaft fikakorg. Totalt var resan uppskattad av de allra flesta. Benjamin gick på egen utflykt då han begav sig till Björnlandets nationalpark. Här blev det ett riktigt långpass löpning 25 km på även här en karta upprättad av Stefan Sjölund. Efter dagens utflykt var det många som tog vägen förbi Bredbyn för att fylla på magen med lite näring innan de två avslutade tävlingarna.

Långdistansen: På den här etappen kunde man verkligen flyga fram. Jens hade strängat banorna på Kubbebasens södra delar där stora delar består av mjukt böljande tallmo. De längre banorna fick mot slutet komma in på ett höjdparti med många friliggande stenar. Detta innebar en omväxling i ol-teknik som alla tävlande uppskattade. Att det gick fort kan man se på de km-tider löparna hade. Jan Troeng segrade i H21-klassen med en km-tid på 4,49 min. Markus Nilsson på 5,37 min och Ida Pauler på 6,03 min är bara några med riktiga kanontider.

Resultat

Livelox

Triathlon-KM: Sista dagens tävling bestod av triathlon. Då vädret under veckan inte varit det bästa beslutades att simningen skulle avsluta det hela. Så tävlingsordningen blev således cykling-orientering-simning. Först ut var barntävlingen där 7 barn ställde upp. Alla visade upp ett härligt kämpaglöd. När barnen kommit i mål så var det dags för de lite äldre. De tävlades över tre distanser. Korta banan 2 km cykel, 2 km orientering och 50 m simning. Mellan Banan 4 km cykel, 3 km orientering och 100 m simning. Långa banan 8 km cykel, 5 km orientering och 200 m simning. Totalt deltog ett 60-tal i årets triathlon och segrarna blev Tove Arvidsson, Edvin Wester, Åsa Pauler och Benjamin Näslund.

Resultat

Livelox

6:e etappen: Blev en ganska lugn historia för några av de inblandade. Själv satt jag ganska gott i stolen och tänkte tillbaka på min lilla dröm som blev till en tanke som växte till en sann verklighet mycket bättre än vad jag kunnat drömma om.

Tack till er alla som gjorde denna dröm till verklighet.

Lennart Strandberg

Skribent: Arvid Strandberg
Epost: This is a mailto link

eventor.190 x47

webshop

swish

Samarbetspatners

Coop Hörnett

Nätraälven Stor

Näslunds friplant


 Relaterad bild

Postadress:
Skogslöparna - Orientering
Nordhemsvägen 41
89430 Själevad

Besöksadress:
Nordhemsvägen 41
89430 Själevad

Kontakt:
Tel: +460660376701
Fax: +460660376701
E-post: This is a mailto link

Se all info