Hoppa till sidans innehåll

Rolands septembertankar

06 OKT 2021 08:55
Här kommer Roland Karlssons septembertankar men först en liten beskrivning på de senaste framgångarna för Roland i Veteran-VM och Veteran-SM.
  • Uppdaterad: 06 OKT 2021 08:55

Roland Karlsson fortfarande still going strong!

Roland fortsätter att imponera i orienteringsskogarna. Det blev ett GULD i klassen H80 på långdistansen under årets Veteran-VM. En tävling som gick i staden Velence i närheten av Budapest i Ungern.  Orienteringen var bitvis rätt svårnavigerad bland taggbuskar och diverse raviner. Efter en riktigt dålig start med missar både på den första och andra kontrollen gick resterande del av banan helt utan misstag och segermarginalen blev till slut 50 sek.

Dubbla GULD blev det vid Veteran-SM som Köping-Kolsva OK arrangerade i sista helgen i augusti. Segrar på både sprint och lång. Sprinten blev en tuff tävling där segermarginalen blev endast 12 sek. På långdistansen blev det däremot en storseger med dryga 3 minuter efter ett i närmaste perfekt lopp.

/Lennart Strandberg

Rolands septembertankar

Min första jakt på orienteringsskärmar skedde för 70 år sedan. När jag tänker efter, så är det väl få som så envist ägnat sig åt denna sport. Knappast någon i Skogslöparna i alla fall.Debuten skedde, när Borggårds IK arrangerade en träning för nybörjare 1951. Borggård är en bruksort i norra Östergötland med 220 invånare, där alla kände alla. Inte kunde jag då ana att denna flåsjobbiga skogslöpning så småningom skulle leda fram till att jag var med att skapa Skogslöparna. Denna första rusning tvärs genom vilda skogen fram mot en tjärn, i ryggen på en några år äldre orienterare, fick mig att fastna för orientering för resten av mitt liv. Jag räknar med att det blir några år till.

            Önskvärt hade varit att få vara nybörjare ett par decennier senare. Dels fanns det ju inte så många tävlingar – inom räckhåll alltså – dels var kartorna usla. Somliga tävlingar gick på vad jag anser Sveriges sämsta 100 000-del, resten på lite mer hyfsade 50 000-delar, svart-vita förstås. Lördagar var ju fortfarande arbetsdag, så man kom inte upp i mer än högst ett 10-tal tävlingar på ett år. Klubbarna drömde om hemritade kartor och 1958 inför NOM blev det ritat en kurvkarta i Kolmården norr om Norrköping. Åtskilliga träningar och även tävlingar förlades dit.

             Efter skoltiden och som utbildad lärare blev det dags att söka jobb. För mig gällde att finna en stad, där det fanns en bra orienteringsklubb. I Falun fanns och finns ännu OK Kåre. Det var ju en bra och välskött klubb. Rejäla träningar och fin klubbtidning bl.a. Denna senare var nog förebild till Skogslöparbladet. Jag fick även prova på att rita karta och fick en inblick i hur renritning och tryck gick till. Vi hade så pass starkt lag att vi ett år (1965?) ledde 10-mila efter 6 sträckor. Jag var även med att bli 6:a på Jukolakavlen, har ännu kvar ett par nävertofflor.

                Under tiden hade jag blivit gift med Gunilla, som härstammade från Själevad. Alltså blev det flytt till Ö-vik 1966. Jag blev genast otroligt välkommen i Själevad IK och trivdes genuint bra med ångermanlänningarna. Mina erfarenheter från OK Kåre kom väl till pass och jag började genast att rita på Vitsjöbladet med ekonomiska kartan som grund. Vi var nog ett 15-tal aktiva i Själevads IK, som hade usel ekonomi. De pengar som fanns gick till fotbollen. Tanken på att bryta oss ut och bilda en specialklubb för skidor och orientering växte sig stark. 3 jan 1968 samlades vi 9 st i en lokal långt ner på Nygatan och beslutade om stadgar och NAMNET. Under hösten cirkulerade en hel del namnförslag, OK Blocket, OK Stenklyft och MåFå-löparna minns jag bl.a. Namnet Skogslöparna fick vi av Hasse Hedlund, generalsekreterare på SOFT. Han tyckte det det var konstigt att ingen klubb hade tänkt på det. Vi nappade direkt. Alltså Skogslöparna utan OK.

                  Det första vi fick göra var att byta arrangör på den Nordiska tävling, som vi sökt som själevadsikåare.Jag vill minnas att det inte gick så "geschvint". Det krånglade även till sig med Älgstråket, som vi kämpade med (mest Älgen Sjödin) i Själevad IK:s namn. Kan det vara så att Själevads IK fortfarande är delägare i spåret? De hade i alla fall oerhört bra fart på ungdomsskidåkningen under 70-talet och lite till. Det nästa vi fick ta itu med var förstås ekonomin. Det var ju 0 kr i kassan från början. Det var ju ett kortvarigt problem, vår samlade kraft i klubben var enorm. Ingenting satt fast. Utvecklingskurvan gick brant uppåt. Jag vill speciellt framhålla våra arrangemang. Hög ambitionsnivå ledde till att vi fick arrangera SM 1978. Men vi fick en del lärdomar första tävlingen i Utby 1968. Till att börja med försov vi oss mest allihopa, vilket medförde att vi fick skjuta på starten. När 9 löpare hade gått i mål stannade målklockan. Vi hade – omtänksamma som vi var reservklocka under bordet. Men vi hade inte ställt klockorna lika! De ”schekade” ca 20 sekunder. Vi låtsade inte om det.

                    Våra prisutdelningar är värda ett omnämnande. Jämfört med i dag kan man nog säga att prisborden var dignande. När det var klart i alla klasser, så ropades alla 1-or fram och avhurrades. Sen alla 2-or osv. Det gick undan, men alla fick ju vänta tills tävlingen var klar. Det skulle man ändå, ingen fick åka hem innan alla var i mål. Detta enligt tävlingsreglerna. De kalla duscharna efter loppen, var ju måttligt populära. Försök gjordes med olika värmekaminer, men den slutliga lösningen – varmvatten i tankbil – den stod Skogslöparna för. Först i Sverige! Kanske. Året var 1971, platsen Nötbolandet.

                     Jag har så många härliga minnen från skogslöpartiden, ja även sorgliga. Om jag skulle börja dra fram dem, så blir det en bok. Jo, ett dråpligt minne kan jag avsluta med. Vi arrangerade vår Nordiska på kartan vid Seltjärn. En viss orienterare från Västerbotten var känd för ett hetsigt humör och brukade riva sönder nummerlappen, om han gått dåligt. Denna gång var vi förberedda, två man var avdelade att avstyra ett eventuellt sönderrivande. Mycket riktigt, han kom och var på väg att slita nummerlappen i bitar. Men våra två hårdingar kastade sig över honom och brottade ner honom. Nummerlappen avlämnades hel.   

                    Jag har undvikit att nämna några namn, det är många genom åren, säkert 50 st värda att komma ihåg för olika insatser. Ändå namnger jag här de 9, som var med första kvällen: Rolf Arnlund, Sture Byström, Harry Norberg, Halvard Nyberg, Gösta Nyström, som lyckades få i en annons i ÖA under Födde: Skogslöparna, liten men knaper, Erik Sjödin, Sven Westin, Olov Östlund och jag.

                      Hoppas vi ses på kommande tävlingar/ Roland Karlsson

Skribent: Roland Karlsson
E-post: Adressen Gömd

eventor.190 x47

webshop

swish

Samarbetspatners

Coop Hörnett

Nätraälven Stor

Näslunds friplant


 Relaterad bild

Postadress:
Skogslöparna - Orientering
Nordhemsvägen 41
89430 Själevad

Besöksadress:
Nordhemsvägen 41
89430 Själevad

Kontakt:
Tel: +460660376701
Fax: +460660376701
E-post: kansliet@skogsloparn...

Se all info