Hoppa till sidans innehåll

Kristofers oktobertankar

27 OKT 2021 08:54
Det är höst, du vackra årstid i gult, orange och rött. Om kvällarna sänker sig mörkret allt tidigare över Lomsjön, och roliga aktiviteter göres bäst i skenet av 4000 Lumen. Det är en årstid för återblick och reflektion, om ni frågar mig.
  • Skapad: 27 OKT 2021 08:54

Då en fotskada (dumma ultralöpning) omöjliggjorde flera månader av orienteringsupplevelser denna sommar, får det bli på ett mer allmänt plan kring den här sporten och dess glädje och vedermödor.

Känner ni till Noel Burchs inlärningstrappa? Den beskriver nivåer i en människas utveckling inom ett visst område, och kan appliceras på det mesta, även orientering. Stegen som beskrivs är Omedvetet inkompetent, Medvetet inkompetent, Medvetet kompetent och slutligen Omedvetet kompetent (t ex prata sitt eget modersmål eller cykla).

Det gäller att fort som tusan ta sig förbi det första steget, dvs när man inte ens vet vad man inte vet. Personligen befinner jag mig orienteringsmässigt fortfarande i steg två, typ ”jag är medveten om att jag inte riktigt vet hur man gör”, och lär aldrig lämna det. Fördelen med att befinna sig på denna nivå är att man väldigt sällan drabbas av hybris. Jag brukar uppmana kollegorna längst bak i veteranfältet att invärtes upprepa mantrat ”du är sämre än du tror”. Då tenderar man att ta mer välavvägda risker. Inga ”Tiger lines”, för den som kan sina golftermer.

När vi ändå är inne på temat ”tips för vuxna nybörjare som ändå hållit på i 10-15 år”, s k gammbörjare, så kommer här några korta funderingar. Vana orienterare får gärna rätta mig om jag är fullständigt utanför kartan i resonemanget.

Till att börja med så är orientering i princip alltid obekvämt, och banläggarnas målsättning tycks ofta vara att dra in oss där terrängen är som allra värst. Brötiga brantområden, mörkgrön sly, hala klippor, iskalla blötmyrar osv. Åsså ska man hitta en skärm samtidigt, hyfsad utmaning. Hällregn inträffar förvånansvärt sällan, men fuktigt är det ofta på våra breddgrader. Råd: se till att ha bra dubbar under dojjorna, inse att de yttre betingelserna är lika för alla, och njut. Begreppet ”ut på tur aldrig sur” är väl aldrig så välfunnet som när det gäller orienterarsläktet.

Sett över en hel tävling från start till mål, verkar det i mina ögen handla mer om att undvika misstag än att, så att säga, göra hole-in-one. En eller två rejäla blunders kan förstöra en lördag. Säkra vägval utan alltför stora omvägar, är däremot ofta en vinnande strategi när dagens totala tid ska räknas ihop, i alla fall i H50. För det är så här: få idrotter är så oförutsägbara som orientering (om inte Tove Alexandersson är med). Det finns så många osäkerhetsfaktorer, och plötsligt händer det: även vi som normalt harvar långt ner i resultatlistan kan bli Öviksmästare. Fråga min fru.

Var dock alltid mentalt förberedd på att katastrofer kommer att inträffa. Jag brukar hävda att jag bommar tre kontroller per tävling, vilket i och för sig riskerar att bli en självuppfyllande profetia, men där nånstans brukar det landa. Andas djupt och läs in dig. Chansa inte för att rädda upp det hela. En bommad kontroll är tappad tid som du aldrig får tillbaka, men du kan alltid springa bra återstoden av banan. Ett alternativ är att i panik hitta en bra rygg i skogen…typ…Börje eller Stefan, men om du inte heter Ingebrigtsen i efternamn skulle jag kraftigt avråda från detta (jag har försökt). Lennart håller mer lagom fart, om du känner dig osäker.

När du sedan begrundar dagens öden finns det två kompisar, Livelox och Sportident, som är skoningslöst avslöjande men ändå fullständigt ovärderliga när det kommer till utvärdering och inlärning. Analysen kan göras enormt detaljerad och man kan förlora sig i timmar framför laptopen. Dock, gps-rutter och bomtider i all ära, ibland fattar du ändå inte varför det gick som det gick. Hur du kunde missa den där sänkan eller punkthöjden eller vad det vara månde. Och hur i hela friden är det ens möjligt att springa kontrakurs? Ändå gör vi det emellanåt, nästan allihop. Tro för guds skull inte att du vet bättre än kompassen. När dina inre lokalsinnesdemoner hävdar att ”nä, men nog borde det vara hitåt istället” så gäller det att kämpa tillbaka. Lita på den där nålen!

Dock, oavsett ovanstående utmaningar och hur det än gick helgen innan, så finner man sig själv på startlinjen med ett nervöst leende på läpparna, fylld av optimism och skräckblandad förtjusning. Ni vet; hoppet är det sista som lämnar osv…

Så, det var några lösryckta erfarenheter från en riktig amatör. Och ändå, efter att ha hållit på med det här i ett drygt decennium och på egen hand dragit alla ovanstående slutsatser, så finner jag mig själv bryta mot dom, gång på gång på gång. Ja, det är sannerligen inte någon enkel sport som vi håller på med.

Men rolig.

Och lerig.

/Kristofer Öhman, blivande författare till boken ”Noll Koll – från svart till gult”

Skribent: Kristofer Öhman
E-post: Adressen Gömd

eventor.190 x47

webshop

swish

Samarbetspatners

Coop Hörnett

Nätraälven Stor

Näslunds friplant


 Relaterad bild

Postadress:
Skogslöparna - Orientering
Nordhemsvägen 41
89430 Själevad

Besöksadress:
Nordhemsvägen 41
89430 Själevad

Kontakt:
Tel: +460660376701
Fax: +460660376701
E-post: kansliet@skogsloparn...

Se all info