Hoppa till sidans innehåll

Årskrönika 2020

31 DEC 2020 12:00
Ett år som kommer att benämnas som ett minst sagt annorlunda år.
”eller kort och gott skit Coronaåret”
  • Skapad: 31 DEC 2020 12:00

2020 ÅRETS ………

stora grej – var nog att vi kunde fixa ett eget 5-dagars i Tällvattnet, då årets O-Ringen i Uppsala fick lov att flytta fram sitt arrangemang ett år på grund av den rådande pandemin. En campingen ordnades, trimtex-stafett, ultra-KM, medeldistans, långdistans, triathlon-KM och aktivitetsdag med utflykt till Trolltjärn och Stockholmsgatorna genomfördes. Helt enkelt en vecka som präglades av gemenskap, engagemang och glädje.

klubbritade kartor. 1. Tällvattnet – en ca.12 km2 stor karta över Kubbebasen där 10 skogslöpare (Jenza, Bylla, Jonas H och B, Börje, Stefan, Leif, Arvid, Anton och Lennart) hjälptes åt att rita kartan. Den färdiga kartan användes till det lyckade 5-dagars under juli månad samt medel-KM i lätt snöfall under slutet av oktober. 2. Gullvik – en ny karta ritad av Lennart Strandberg över Gårdberget, nordost om Norrvåge, där klubbens Nordiska gick. 3. Gullänget – en sprintkarta som Jonas Byström ritade under året där sprint-DM avgjordes den 27 september.

 

nyhet på träningsfronten – var helt klart när klubben startade med månadens bana respektive veckans bana. Här kunde man till en början hämta sin bana på klubbstugan och springa den när den passade som bäst (coronasäkert så klart). Under hösten kunde man t.o.m. skriva ut sin bana själv alt. hämta den på klubbstugan. För att coronasäkra de gemensamma träningarna delades samlingsplatsen upp i åldersgrupper.

klubbarbeten. 1. Inventeringen – varor räknades i vanlig ordning på COOP Hörnett. 2. Kottplockning – skedde på plantagen i Västerhus. 3. Julgransarbete – ett nytt arbete som innebar att hugga ner 1200 granar, köra fram och nätpacka dem i Backsjö.

 

kanske mest förvirrande uttalande. – Kom ihåg att alla måste startstämpla på grund av att vi ”tappat” bort hela tävlingen i datorn. Sagt just innan första start av startchefen för årets natt-DM.

finaste banpassage – 1. Den kanske finaste och i särklass fräckaste var den vid övergången av Norra Anundsjöån under årets ultra-KM. 2. Den banpassage som kan konkurrera om finaste banpassagen är terrängen mellan sjöarna där triathlon-km gick. Tomas Larsson uttryckte sig som att det var det finaste område han någonsin orienterat i.

 

var tog den vägen – undrar vad som hände med höjdkurvan nordöst om kontroll 12? Hur såg terrängen där ut egentligen?? Upplevdes på Västerbottens medel-DM i Bettnessand.

det är bara fantasin som sätter stopp – när det inte längre gick att hålla styrkegympan fysiskt i Mattsborgen p.g.a. Coronan fixade våra fantastiska gympaledare Marlene, Amelie, Åsa, Louise och Lisa allt virtuellt över nätet på ett fantastiskt sätt med mycket god uppslutning. Charmigaste linslus = Lilly Pauler. Mest ointresserad av gympan = Nemo (Hälldals hund). Smidigast av alla = Pricken (Paulers katt). Stelast = troligen undertecknad då inte min bror är med på dessa fina pass. Oj, hörde visst att han var med på senaste gympan och tyckte den var toppen, så det torde var jämt skägg mellan oss i så fall om vilken som är den stelaste.

klimatfundering – 1. Det förbryllade en något, då det var samma temperatur under 5-dagarsveckan (vecka 30) i Tällvattnet under mitten av juli, som det var under säsongsfinalen vid klubbstugan den 8 november. Temperaturen låg på ca 8-10 grader varmt. 2. Kolla gärna på bildspelet från undertecknads julaftonspromenad. En promenad i fantastisk natur i direkt anslutning till klubbstugan. Nästan helt fritt från snö, vilka vintrar vi har numera. Du som är väl bevandrad i dessa marker kan säkert lista ut hur promenadturen gick.

 

Cuper – fem KM-tävlingar av högsta klass ingick i KM-cup (KM-lång Prästberget Köpmanholmen , KM-sprint Fjällräven Arena, KM-Ultra Tällvattnet, KM-natt Järved och KM-medel Kubbebasen) och fyra deltävlingar ingick i Höstcupen som var nattorienteringar.

klädkollektion – var klubbens nya tävlings- och överdragskläder. En viss retrokänsla över plaggen kunde kännas av. Det klassiska ”V:et” var åter på plats.

 

succé för klubbens lappa och laga hjälp – för många är det inte högsta prioritet att lappa och laga sina tävlings- och träningskläder. Då kom ett ypperligt erbjudande från ett gäng Skogslöpartanter som erbjöd sig att hjälpa till att lappa och laga för att göra något för att minska belastningen på klimat, miljö och ekonomi. Vi är många som uppskattar detta mycket.

tävlingssponsorer – numera heter klubbens tävlingar, Skogslöparnas Nordiska i samarbete med COREIT och ATEA ÖRNSKÖLDSVIK TRAILÖVIK. Nedan syns tävlingsloggorna.

utbildning – var kanske den banläggarutbildning klubben genomförde i början av året. En rad tävlingar och träningar lades för att ligga klar när barmarkssäsongen drog igång. Utbildningen är mycket bra även för att rekrytera nya banläggare i klubben. Det var både ett killgäng och ett tjejgäng som deltog och det visade sig att klubben har nya duktiga banläggare på gång i sina led.

bästa terräng – under 5-dagars 4:e etapp (Kubbebasen södra) fick deltagarna verkligen känna av en terräng där man flyger fram. Oavsett fin terräng sprang många sig helt slutkörda.

vresigaste terräng – kanske fanns den i delar av brandområdet på Gårdberget där Nordiskan gick, eller var det de otroligt leriga drivningsstigar alla tävlande fick lov att springa efter på Natt-DM norr om Bonäset.

 

vitsippepris – gick till Friska Öviks stolpjakt. Ett pris som delas ut för små och stora insatser som är viktiga för samhället, ofta utförda i det tysta. Allt sedan 2012 har Skogslöparna, OK Nolaskogsarna, Örnsköldsviks OK och dess samarbetspartners ordnat stolpjakter. Detta år deltog rekordmånga, så många att det bitvis blev nästan stigar mellan stolparna. Totalt gjordes 38384 st. registreringar och 830 personer redovisade någon registrering.

sport på TV – ingen hade väl trott att svensk TV skulle sända både från två SM-helger i orientering under hösten. Kan framför allt Tove Alexandersson och även till viss del Gustav Bergman har något med detta att göra?

 

mötesplats – var inte klubbstugan i alla fall, utan snarare skedde det på skype, teams eller så hölls det helt enkelt ute i det fria.

mest saknade under året – var de två gånger inställda 10-mila, även inställt Jukola uppe i tomteland, O-Ringen i Uppsala, 25-manna i Stockholm och kanske inte minst julinnebandyn mot OKN.

intressanta tankar – kom från många klubbmedlemmar via tänkvärda månadstankar på hemsidan under året. Allt från både smått till stort har behandlats. Eller vad sägs om klubbens värdeord, gammelgäddor göm er, SM är mitt mål, lycka över alla klubbaktiviteter, ol-tips, intervallångest, ta chansen att ta stolpar, en stark ungdomsverksamhet fungerar som en motor i en förening, fina minnen från två o-ringen tävlingar 1994 och 2018,eller att det är så kul med orientering så man behöver inte spela ut föräldrakortet.

klubbens tävlingar – 5-dagars, Nordiskan, SprintDM, MTBO-sprintDM, Nattmossen, Ungdomstävlingar i Kläppa, Skyttis och Sörliden. Någon sa att klubben kanske borde byta namn till Ångermanlands OK då vi arrangerade så mycket. Jaa, Leif Selling Härnösands OK är inte den ende som tackat klubben för alla fina Skogslöpararrangemang under detta år.

mästis – Axel Jonsson, Linnea Björklund och Viktor Öhman var flitiga deltagare på träningar, visade kämpaglöd samt bidrog till fint kamratskap.

bästis – För tredje gången gick priset till Benjamin Näslund. Han har under de senaste åren tränat på riktigt bra vilket har gett fina resultat. Hans SM-brons bidrog självklart mycket till utmärkelsen. Men också värdefullt att han är så aktiv när han är på hemmaplan, då han engagerar sig mycket i klubben. Nattmossen är ju ett arrangemang som han äger.

träningsutbildare – fick bli Livelox och Strava där det finns mycket att lära sig av, inte minst vägvals- och träningsanalyser.

 

tuffaste utmaning – var för många årets ultralång-KM. 60 löpare startade i klasserna HD14 och äldre. Banlängderna för dem var från 8 km upp till 20 km. Snabbaste km-tid hade Marcus Nilsson på utmärkta 6,06 min/km. Alla tävlande utom en togs sig i mål (mycket imponerande!). Den ende som inte tog sig runt var en av banläggarna. Troligen blev sist natta, dan före tävlingen lite för lååång för honom. Sundebys medhavda telefon fick bli hans räddning i nöden.

samarbete – med Umeå OK kring ungdomsorienteringen. Skogslöparna arrangerade två ungdomstävlingar under en och samma dag kring Sörliden där Umeås ungdomar var inbjudna. Även Umeå OK gjorde detsamma och nedan foto är från den populära minidaladubbeln som gick sent under hösten. Hoppas att samarbetet fortsätter då ungdomarna uppskattade det.

kluriga fotoorientering – härligt engagemang av Forsbergs från Tullinge då dem fixade den inte allt för lätta fotoorienteringen. Själv hade jag stora problem med framför allt kontrollerna 3 och 5. Banlängden stämde väl bra, men får avvakta någon dag för att se om man var rätt ute.

skidO – en lite speciell säsong var det. Än en gång vinter med lite snö. Många arrangemang ställdes in. Största tävlingen under året var Världscupen + SM-tävlingar i Umeå. Segrare i D60 för veteraner blev Katarina Kvick, även Helena Forsberg segrade även hon i sin klass. Men vi får inte glömma de många små arrangemangen som Eero alltid är pigg på att arrangera. Vi är många som hoppas han återkommer med dem under denna vinter också.

mtbo – Eero och PJ ordnade ett mycket uppskattat mtbo-sprintDM vid Gullviks havsbad. Själv minns jag mest min egen målgång. Det var första och hoppas sista gången jag voltade över mållinjen efter diverse misstag med fot- respektive handbrons. Nu hoppas vi att nästa års SM i mtbo som arrangeras av Skogslöparna och OK Nolaskogsarna blir en kick framåt för den diciplinen. 

sist men inte minst – det tog 25 år från det att Helena Forsberg tog klubbens första SM-plakett i junior/seniorklass i orientering tills nu i höst innan Benjamin tog klubbens andra SM-plakett när han tog SM-brons i H20-klassen över sprintdistans. Hoppas att det går betydligt kortare tid tills någon i klubben tar den tredje medaljen. Numera är det nog flera än jag som tror att det kan bli något av den grabben.

 

Önskelista för 2021 – här kommer några orienteringsönskningar:

  • att pandemin försvinner lika snabbt som decemberlöningen gjorde
  • att alla orienterare kommer tillbaka till sporten när pandemin lagt sig lite mer taggade än de var innan pandemin startade.
  • att Skogslöparna gör sin hittills bästa och roligaste år någonsin.

 

Skribent: Lennart Strandberg
Epost: This is a mailto link

eventor.190 x47

webshop

swish

Samarbetspatners

Coop Hörnett

Nätraälven Stor

Näslunds friplant


 Relaterad bild

Postadress:
Skogslöparna - Orientering
Nordhemsvägen 41
89430 Själevad

Besöksadress:
Nordhemsvägen 41
89430 Själevad

Kontakt:
Tel: +460660376701
Fax: +460660376701
E-post: kansliet@skogsloparn...

Se all info