Hoppa till sidans innehåll

Lisas oktobertankar

07 OKT 2020 07:00
“1-2-3-Alla gammelgäddor göm er!” Innan man hunnit vända sig om har barnen och de vuxna som följt med i skogen försvunnit bakom närmsta tall, sten eller bara sjunkit ner i blåbärsriset.
  • Uppdaterad: 07 OKT 2020 07:00

Ser man någon ropar man dess namn, sen är det fritt fram för resten. Vem som kom på leken vet jag inte men den har körts på klubbens barn- och ungdomsträningar så länge jag varit med som ledare och är en suverän transportlek i skogen, ju tätare skog ju bättre men funkar även på elljusspår.

Just olika lekar har varit något jag funderat på mycket under mina aktiva år som ledare för de yngsta i orienterarna i klubben. Jag har varit ledare i Skogskul, Skogis och 9-12 årsgruppen och tycker det är kul på olika sätt med de grupperna.

I Skogskul med 5-6 åringarna har det varit så härligt att se barnen ha roligt tillsammans i skogen, att se så mycket springglädje i små ben! Man går något miniknat eller någon snitslad bana, letar Bamsefigurer i skogen eller leker banankull. Den stora skillnaden mellan att ha skogskul på våren och hösten är att på hösten är munnarna fulla med blåbär och kinderna blå!

I Skogis för 7-8-åringar blir det lite mer karta och att börja orientera själv. Med stjärnorientering kanske man tar sin första kontroll helt själv och kommer tillbaka i full fart till startpunkten för att byta karta och ta nästa kontroll. Fortfarande är det mycket lekar.

Många barn längtar sen till att gå upp i 9-12 årsgruppen för då känner man sig stor. Man får vara med på de träningar som de äldre i klubben är med på.  Fortfarande är leken viktig som uppvärmning och ofta blir det även som avslutning. “15” brukar vara populär att leka på träningarna när barnen spontant kommit på själva efter avslutad orientering vad de vill göra. Det är också en typ av kurragömmalek men mer fartfylld än den traditionella.

Jag brinner verkligen för att se barn springa och ta kontroller i skogen, gömma sig bakom en gran, hitta Bamse-figurer, ta sig upp för branten i Ekorrslingan eller klara en grön bana själv och knäcka koden med att passa kartan.

Något som också gör mig glad är att se så många engagerade föräldrar vi har fått som medlemmar. Föräldrar som inte tvekar att ställa upp när vi ledare behöver hjälp med att följa med ett barn på en bana, vara vakt vid branten på Ekorrslingan eller bli utplacerad i skogen vid en stig så att inget barn ska springa för långt åt det ena eller andra hållet på sin stjärnorientering. Jag är så tacksam för engagemanget och hoppas att ni nya föräldrar som kommit in inspireras att gå någon egen bana på en klubbträning, 7-klubbs eller tävling när ni inte följer med ert barn eller kanske när ert barn själva börjat springa. Ett tips är också att ta Friska Övik-kontrollerna under sommaren. Ibland får man leta lite längre, men glädjen blir bara större när man hittar kontrollerna.

Jag vet att det är många som är nya i klubben och inte har testat på tävlingar än. Till er vill jag vända mig lite extra nu;

För det första: Testa att vara med på en tävling så ni ser vad det är! En tävling är ett arrangemang som man kan delta i oavsett ambitionsnivå och ålder. Det kan verka lite krångligt med anmälan i Eventor men vi ledare hjälper till att komma igång och få inloggning.

För det andra: Se tävlingen som en utflykt. Man kommer till samlingsplatsen och lämnar sitt ombyte och utflyktsfika. Sen tar man sig till starten där kartorna finns. Man startar antingen med fri starttid inom ett visst tidsintervall eller vid en förbestämd tid enligt startlista beroende på vilken bana/klass man ska springa. Sedan är man iväg. Antingen i full fart eller i promenadtempo, man bestämmer själv, det är ju en individuell sport. Man kan springa tillsammans eller själv beroende på klass man valt.

När man kommit i mål kan man fika, ta på sig varma kläder och umgås. Ofta får barnen pris vid målgång. För dom blir det som en liten skattjakt varje gång. Jag tycker som sagt att ni som inte testat än ska göra det till våren när tävlingarna kommer igång igen!

Jag tycker faktiskt det är svårt att hitta en bättre motionsform än orientering (vet att jag är partisk men ändå!).

Oavsett väder kommer man ut om man ska delta på en orienteringstävling eller träning. Blir man trött får man en ursäkt att stanna upp och titta lite extra på kartan. Är det regn tänker man på hur man ska ta kontrollen istället för att det regnar och plötsligt är man i mål och har fått vara ute i skogen och andats frisk luft. Att man dessutom rört sig i varierande terräng och har fått träning för både kropp och knopp är en ytterligare bonus. Dessutom kommer man till många nya platser och skogar man inte skulle sett annars!

Avslutningsvis vill jag tacka för alla trevliga stunder i skogen som ledare denna säsong!

Skribent: Lisa Wester
Epost: Adressen Gömd

eventor.190 x47

webshop

swish

Samarbetspatners

Coop Hörnett

Nätraälven Stor

Näslunds friplant


 Relaterad bild

Postadress:
Skogslöparna - Orientering
Nordhemsvägen 41
89430 Själevad

Besöksadress:
Nordhemsvägen 41
89430 Själevad

Kontakt:
Tel: +460660376701
Fax: +460660376701
E-post: This is a mailto link

Se all info