Hoppa till sidans innehåll

Lammen bräker i Beli.

2018-04-05 09:56
Gåsgamarna svävar över den lilla byn Beli som klamrar sig fast uppe på en bergstopp. De glider tyst och respektingivande med sina 2,70 meter mellan vingspetsarna och med hängande halsar spanar de ner...
 • Uppdaterad: 2018-04-06 18:59

...Ner på de 15 orienterarna som på trötta och värkande ben stapplar sig uppför Belis stenlagda gator. De kämpar sig upp till det höga smala huset som stått på samma plats i 200 år. Kryper ner mellan råkalla lakan för att få välbehövlig sömn. Mörkret sänker sig och det enda som hörs är ett bortkommet lamm som bräker förtvivlat. Ute på husväggen kryper skorpionerna fram ur sina gömslen.

Fler bilder från resan!

Resan: Nu tror ni kanske att Kroatienresan blev en riktig skräckupplevelse men så var inte fallet. Historien börjar långt tidigare. Redan förra påsken skulle en resa till Slovenien bli av och då blev Lennart kvar på Arlanda på grund av ett försenat plan och kom en dag senare och missade första tävlingen. I årets upplaga av Eastern4 som gick på ön Cres, tog han omedvetet det säkra före det osäkra och var på plats på Arlanda ett dygn före sina vänner och med det hade han tagit tillbaka fjolårets tappade dag. På fjolårets resa var det hyrbilarna som var det stora problemet men på denna resa var det inget problem. Det visade sig att flyget skulle krångla till det i år. Man ska inte samla alla ägg i samma korg enligt Lennart så vi var uppdelade i tre flyg. Först kom Torgny, Yvonne, Emanuel, Benjamin, Emma, Emelie, Smilla, Arvid och Evelina fram utan större problem. Sedan kom Stefan säkert fram i ett äldre propellerplan. Sist kom Kicki, PJ, Amelie, Anton och Lennart i ett försenat plan. Men det var då problemet kom, de sistnämnda fick nämligen inte sitt bagage. Så efter diverse anmälningar blev det till att hitta närmsta sportaffär och ekipera de fem bagagelösa så att de skulle kunna springa på tävlingarna. Tack och lov att det enda som behövs är skor, pinne och kompass för att orientera. Pinne går att hyra och vänliga orienterare från Attunda lånade ut sina extra kompasser.

Huset: Det var ett 200-årigt gammalt hus där vi fördelade oss på fyra lägenheter. Vi fick uppmaningen att inte ha luftvärmepumparna på samtidigt som varmvattenberedarna för då kunde strömmen gå. Huset hade stått tomt hela vintern och var rejält utkylt och råkallt. Alla satte på värmen och lade sig för att sova. Mitt i natten gick strömmen, huvudsäkringen hade gått och den kom vi inte åt. Det var bara att försöka sova ändå. Det är varmare på kalfjället var Stefans kommentar. Torgny fick tidigt på morgonen tag på de som hyrde ut och byelektrikern kom och lagade säkringen som gått sönder, eftersom det inte gick att få tag på en ny. Men eftersom han inte plomberade elskåpet kunde Emanuel laga den andra trasiga säkringen som låg där och skräpade och det var tur för strömmen gick minst en gång om dagen.

Tävlingarna: Första etappen som var en medeldistans med skala 1:7500 gick i en olivlund i Cres det största samhället från vår lilla by. Terrängen utgjordes av olivträd, låga och höga stenmurar i ett oregelbundet mönster och däremellan stenhögar, lite gräs och mera sten samt massor av får. Svårt och krävande för fotlederna.

Etapp 2, 3 och 4 gick inte så långt ifrån vår by. Terrängen var blandad med lättlöpt skogsmark, svårare stenigare mark, sluttningar och djupa skrevor och mera stenmurar och får. Andra etappen var en skogssprint på skala 1:5000, tredje etappen var förkortad långdistans med skala 1:10 000 och sista en medeldistans med skala 1:7500. 

Överlag fina men krävande tävlingar speciellt för oss som inte sprungit så mycket den här säsongen.

Vädret: Efter att ha sett på väderprognosen hemma att det skulle vara mycket regnande tog vädret en positiv vändning. Det regnade lite på nätterna och det kom en åskskur när vi satt i bilen på väg från en av tävlingarna. Solen visade sig och värmde gott.

Maten: Överlag god, men kanske den godaste blev vår gemensamma påskbuffé som avnjöts i solen ute på terassen.

Djuren: Får, får, får och åter får. Mäktiga gåsgamar som svävade över våra huvuden. Prasslande och kvicka ödlor. Delfiner som helt överraskande dök upp när vi var i Cres. Nyckelpigor inne i huset och en liten skorpion ute på väggen.

Resultat: M21E - Stefan blev 8:a av 27 som klarat och genomfört alla etapper. Bottenstriden var spännande att följa genom alla etapper, där Anton till slut blev 25:a och Emanuel 26:a. Arvid blev icke godkänd på grund av en krånglande kontroll. M18 - Benjamin blev 2:a av 4. M45 - Torgny blev 2:a av 4 och PJ kunde inte springa sista etappen efter ett fall på den tredje etappen där han fick sy några stygn på knät. M60 - Lennart blev 9:a av 12. W16 - Amelie blev 4:a av 8 efter att ödlorna skrämt henne på tredje etappen så hon tappade fokus. W18 - Emelie blev 5:a och Smilla 6:a av 6. W20 -  Emma blev 1:a och Evelina 2:a av 2. W45 - Kicki blev 15:e och Yvonne 18:e av 22. Så några pallplatser blev det och de belönades med trämedalj och chokladkanin och Skogslöparnas rungande HEJ!

Fridagen: Den lediga dagen tog vi bilen genom hela ön men först plockade vi upp Emelie, Emma och Amelie som sprungit i förväg, först upp på ett berg och sedan efter vägen. Sedan väntade vi in Arvid, Stefan, Benjamin och Anton som tog bergskammen som väg till mötesplatsen. Det visade sig vara tio toppar och dalar på stenig mark med taggiga buskar innan de kom fram.

På kvällen ordnade Lennart en stafettsprint runt huset med tre personer i varje lag. Kontrollerna var små vita tejpar med bokstäver i tre färger. En fasttejpad karta låg på terassbordet. Eftersom det redan mörknat sprang alla med mobillyse. De insamlade bokstäverna skulle sedan bilda en mening. Arvid, Torgny och Smilla var först att klara banan och lösa meningen. BYGGA LAGET FÖRST. Efter avslutad tävling bjöd Lennart alla på glass, frukt och bär.

Stämningen: Mestadels god och varm med några utbrott över "kartläggare".

Bagaget: Hur blev det nu med bagaget? De kom fyra väskor av fem på lördags eftermiddagen men Amelies bagage var kvar på Arlanda så det kom inte fram förrän efter sista tävlingen. Det visade sig att just den väskan har varit bortslarvat på flyg förr. Dags att byta väska?

gen hem: På vägen hem åkte alla ägg i samma korg och bagaget kom också fram. Men några mil innan Hudiksvall där vi skulle ta oss ett skrovmål utbrast Stefan i en av Torgnys minibussar. - Nu är det noll! Och då syftade han på bränslet, de hade fått soppatorsk. Så där stod de efter E4:an sent på kvällen. Torgny körde förbi och kom fram till macken så han kunde tanka sin buss och fylla dunkar för att hjälpa de strandsatta med bränsle. 

Fyllda av intryck fick vi till slut alla lägga oss i våra egna sköna sängar.

 

Skribent: Yvonne Näslund
Epost: Adressen Gömd
 1. Ja, en kul berättelse! Roligt att läsa om er resa! Längtar tills barna är så stora att vi kan haka på vi också!

  (Bylla 2018-04-06 kl 23:21) Anmäl
 2. Vilken bra berättelse! 😄 Kvällsunderhållning i sängen!

  (Anita Näslund 2018-04-05 kl 22:20) Anmäl
 3. Låter som en spännande och händelserik resa! Tack för att ni delar med er. 😊

  (Marlene Hälldal 2018-04-05 kl 21:10) Anmäl
 4. Vilken härlig skribent😃 utförligt och rolig beskrivning av en händelserik resa. Nu slipper jag plåga mina barn att berätta hur resan var. (Dom är ju inte så pratför.)

  (Mona 2018-04-05 kl 12:08) Anmäl

eventor.190 x47

webshop livelox

swish

våra samarbetspatners

Stadium Stor

Kalas Stor

Coop Konsum Stor

Nätraälven Stor

Pronova Stor

Näslunds friplant

 

Sjölunds värme StorRelaterad bild

Bildresultat för instagram

Postadress:
Skogslöparna - Orientering
Nordhemsvägen 41
89430 Själevad

Besöksadress:
Nordhemsvägen 41
89430 Själevad

Kontakt:
Tel: +46 (0)660 376701
Fax: +46 (0)660 376701
E-post: This is a mailto link

Se all info