Hoppa till sidans innehåll

Katarinas augustitankar...

01 SEP 2019 13:09
Sommaren 2019 var en mental vila från Oringen efter tredje gången som funktionär åren 2006, 2011 och 2018. Jag åkte tåg till Italienska 5-dagars i Dolomiterna istället...
  • Uppdaterad: 01 SEP 2019 13:09

Höjdpunkten blev trots Dolomiternas fantastiska tävlingar deltagandet i Obygda, en tävling som arrangerades i Härjedalens mitt. Jag var enda Skogslöparen i denna tävling som blev ett minne för livet.

Jerker Lysell, Joakim Svensk och några andra unga orienteringsentusiaster hade fått en dröm, som man kan läsa om på Obygdas hemsida:

” HISTORIEN

Det började med en dröm om att springa orientering på platser där det inte finns några klubbar som kan rita kartor och arrangera tävlingar, på platser där terrängen är för bra för att inte upplevas.

Ett fantastiskt område hittades i Råndalen, ett område vid namn Hammarlandet. Joakim Svensk och Jerker Lysell slog sina kloka huvuden ihop och insåg att de borde arrangera en tävling just där. Ytterligare fyra personer anslöt till arrangörsteamet (Amanda Holmgren, Anna Birkestål, Sanna Skoog och Ludvig Eriksson). 

Under ett års tid pågick arbetet, sponsorer och bidrag söktes för att kunna rita en karta. Ett koncept togs fram med namn Obygdshelgen, två tävlingar i unik terräng, riktig orientering, mitt i Obygden. Det som kändes överflödigt så som dusch och ett fullt klassutbud söktes dispans för och istället lades energi på riktigt bra banor, sätt att skapa härlig stämning på arenan, en marka utöver det vanliga och andra saker som skapar mervärde. 

Den 3-4 augusti 2019 var det dags för Obygdshelgen och det blev väldigt lyckat. Mycket tack vare det soliga vädret, alla extra funktionärer som hjälpte till sista veckan och under tävlingarna och självklart alla fantastiska deltagare.

Målet framöver är att locka fler orienterare till obygden och orientering utöver det vanliga, om det är till Råndalen eller någon helt annanstans återstår att se, men troligtvis ses vi igen, på ett eller annat sätt. Håll utkik här och på sociala medier för mer information.”

Från början fanns ett anmälningstak till 400 deltagare som senare ändrades till 650. För att få plats med alla bilar uppmanades att åka fyra i varje bil och en p-plats för samåkning fanns nere i dalen.

Obygdshelgen var en riktig orienteringsglädje. Hit kom alla orienteringsentusiaster. Här sågs vi nu igen vi som varit tillsammans på ungdoms och juniorläger men som missat varandra på Oringen. Ett ”enkelt arrangemang” - ingen dusch, så vi tvättade oss i fjällbäcken. Det var högsta klass på terrängen, banläggning, närproducerade viltburgare som var så goda att de tog slut dag 1 så dag 2 såldes endast ”viltkorvar”. Då terrängen inte var för nybörjare så erbjöds endast banor på blå-svart nivå. Vi som var där fick tävla i få klasser ex. P-O Bengtsson som normalt springer i H85 fick deltaga i H60K.

Det var en helg med glädje även för lokalbefolkningen som berättade att de unga i Hede som normalt brukade åka till Storsjöyran i Östersund denna helg stannade för att uppleva Obygstävlingarna. Gästfriheten var stor vi erbjöds att låna fiskespön för att prova fiskelyckan i Översjön och när vi tomhänta lämnade tillbaks fiskespöna så fick vi tre nyfångade öringar av ägaren till fiskespöna. En lokal orienteringsklubb, Råndalens OK är på G.

Den glädje som Obygdshelgen gav är som ”pärlan”, när jag tänker på sommaren 2019. 

 

Här är en bild på mig i mitten med två kompisar som jag lärt känna genom orientering Anki sedan 35 år och Kerstin i 48 år.

 

Katarina Axenström-Kvick

Skribent: Arvid Strandberg
Epost: This is a mailto link

eventor.190 x47

webshop

swish

Samarbetspatners

Coop Hörnett

Nätraälven Stor

Näslunds friplant


 

Relaterad bild

Bildresultat för instagram

Postadress:
Skogslöparna - Orientering
Nordhemsvägen 41
89430 Själevad

Besöksadress:
Nordhemsvägen 41
89430 Själevad

Kontakt:
Tel: +460660376701
Fax: +460660376701
E-post: This is a mailto link

Se all info