Hoppa till sidans innehåll

UNGERNRESAN

10 MAJ 2019 13:59
Onsdagseftermiddagen innan påsk åkte ett gäng skogslöpare mot Arlanda för att dagen efter fortsätta resan mot Ungern. Större delen av gruppen valde att resa med ett tidigt plan på torsdagsmorgonen för att hinna spendera en dag i huvudstaden Budapest.
  • Uppdaterad: 10 MAJ 2019 13:59

Resultatet blev en solig dag med turistande på stadens vackra gator.

Senare på eftermiddagen lämnade vi storstaden för att börja resan mot den ungerska landsbygden och den lilla byn Magyarherterlend. Morgonen och förmiddagen därpå spenderade vi genom att promenera runt i byn och njuta av det soliga vädret, då sprinttävlingen gick senare på eftermiddagen. Vissa hurtiga passade även på att ta en morrgonjogg. Byn är belägen i sydvästra Ungern där de flesta människorna lever på jordbruk. Skillnaderna jämfört med hemma är stora, man vaknar varje dag till tuppens gal och utanför varje hus är det en hund som skäller när man går förbi. Man kunde även känna bybornas nyfikna blickar i ryggen när man gick omkring i den idylliska byn.

Sprinten avgjordes i staden Pécs i ett universitetsområde med äldre hus och många trånga gränder. Det bjöds på en utmanande sprint med många kluriga vägval. För det perfekta loppet var man tvungen att klara av både högintensiv orientering och att springa fort. Den tekniska orienteringen ställde till det lite för oss men trots det blev det många bra resultat

Dagen därpå var det dags att pröva den karaktäristiska gropterängen som erbjöds under medeldistansen. De djupa groparna var både många och likadana, vilket gjorde dem otroligt lätta att springa vilse i. Elitlöparna hade egen start och fick inleda loppet med världens längsta och brantaste backe (!). Att det var tuff och jobbig terräng tyckte vi nog alla, men det var värt det, för att springa i så fin och öppen terräng var verkligen en upplevelse.

Under söndagens långdistans skulle vi återigen utmanas av den ungerska gropterrängen. Även den här gången blev det svår orientering. Banorna sträckte sig in i ett nytt, ännu mer kuperat område och den längsta banan var slående tuff. Hela 14 kilometer med över 700 meter stigning. Dagen avslutades med ett långt bad på byns termalbad. Cred till Smilla som lyckades fixa nutellapannkakor och pruta 25 forint med hjälp av sin tyska.

Sista dagen spenderade vi genom att turista i närområdet. Bland annat paddlade vi kajak, hyrde cyklar och gick på grottvandring. Tidigt nästa morgon åkte vi hem till Sverige igen med en otroligt rolig och givande resa i bagaget.

Påskresan har blivit till en tradition och stort tack till Torgny som nu i flera år har ordnat dessa resor till ställen som man aldrig annars skulle ha besökt.

#dontbark

 

 /Amelie

Promenad i Budapset där vi bland annat besökte Ungerska parlamentet och SKORNA I BUDAPEST  som är ett monument om det som hände i Europa under andra världskriget.


Huset och byn där vi hade våran bas under vår vistelse i Magyarhertelehd, Ungern. 

Under första dagens sprinttävling blev Smilla och Amelie intervjuad av arrangören  

Under medeldistansen var vi i klasserna 17-21tvungen att sitta i karantän vid denna sjö 

Ramslök fanns det mer än tillräckling med i skogarna tillsammans med gropar.

I väntan på att få starta på den tuffa och krävande långdistansen 

Arvid springer imål efter 19 km löping med 850 meters stigning  på 2 timmar och 42 minuter

Lennarts årliga "hussprint" . Med vinnarlaget Arvid, Emma och Yvonne.

Paddling och cykling i och runt sjön Orfu.

 

Foto från Evelina, Arvid, Lennart, Inger och Kicki

Skribent: Arvid Strandberg
Epost: This is a mailto link

eventor.190 x47

webshop

swish

Samarbetspatners

Coop Hörnett

Nätraälven Stor

<

Pronova Stor

Näslunds friplant

Sjölunds värme Stor 

Relaterad bild

Bildresultat för instagram

Postadress:
Skogslöparna - Orientering
Nordhemsvägen 41
89430 Själevad

Besöksadress:
Nordhemsvägen 41
89430 Själevad

Kontakt:
Tel: +460660376701
Fax: +460660376701
E-post: This is a mailto link

Se all info